Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η μεσογειακή δίαιτα, φίλος και της καρδιάς





Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αλλη μία έρευνα έδειξε πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, μπορεί να προλάβει την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Μακ Μάστερ διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και φρούτα προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα τα καρδιακά νοσήματα, τα οποία συχνά οδηγούν στον θάνατο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 31.546 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 66,5 χρόνια και ιστορικό καρδιακών νοσημάτων ή βλάβης οργάνων που προκλήθηκε από διαβήτη.

Οπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολουθούν μια διατροφή που είναι υγιεινή για την καρδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 35% να χάσουν τη ζωή τους από κάποιο καρδιακό νόσημα. Επίσης, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιολογικό επεισόδιο είναι μικρότερος κατά 14%, από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατά 28% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατροφή είναι υγιεινή για την καρδιά όταν περιλαμβάνει συχνά φρούτα, λαχανικά, ψάρια αντί για κόκκινο κρέας, αβγά και λίγο λευκό κρέας. Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Circulation», όπου δημοσιεύεται η έρευνα, οι παραπάνω συσχετισμοί παρατηρήθηκαν πολύ περισσότεροι σε άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη αγωγή για τη δευτερογενή πρόληψη.

«Πολλοί ασθενείς νομίζουν ότι από τη στιγμή που τα φάρμακά τους έχουν ρίξει τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης στον οργανισμό τους, δεν είναι απαραίτητο να κάνουν υγιεινή διατροφή. Ομως, αυτό είναι λάθος» αναφέρει στην έκθεση των επιστημόνων ο διατροφολόγος Mahshid Dehgan. «Επιπλέον, η καλή διατροφή είναι πολύ ευεργετική για όσους λαμβάνουν ασπιρίνη, ρυθμιστές της αγγειοτενσίνης και άλλα φάρμακα για την πίεση κ.λπ.».

Οι θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην καρδιά έχουν διαπιστωθεί και από άλλες έρευνες. Πέρυσι, μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου έδειξε ότι περιορίζει και την προδιάθεση στα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο κατά 22%.




πηγή