Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κίνδυνοι που «κρύβονται» από το αλάτι!



Ολοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού ανεβάζει την πίεση, φαίνεται όμως ότι η επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή. Μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο έδειξε ότι το αλάτι επηρεάζει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα και πως η αρνητική του επίδραση μπορεί να φτάσει ακόμη και στα κόκαλα!

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, «η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση μιας ομάδας επιθετικών ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στην πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Γενς Τίτσε, υπό φυσιολογικές συνθήκες τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού αποβάλλουν από τον οργανισμό την περιττή ποσότητα αλατιού, σε αντίθεση με τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία δεν έχουν καλή σχέση μαζί του και μπορεί να θέσουν την υγεία σε σοβαρό κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, η έρευνα του καθηγητή Τίτσε βασίστηκε στις διαπιστώσεις του Γερμανού αστροναύτη Ράινχολντ Εβαλντ, ο οποίος το 1997 έμεινε στο διάστημα για τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες διαπίστωσε ότι ο οργανισμός του παρουσίασε μεγάλη κατακράτηση αλατιού, η οποία αντιστοιχούσε σε έξι λίτρα υγρών στο σώμα! Ωστόσο, το βάρος του δεν είχε αυξηθεί, γεγονός που έδωσε στους ειδικούς να καταλάβουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι γνώριζαν έως τότε.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πίεσης παίζει και το δέρμα, επειδή αποθηκεύει νάτριο στην επιδερμίδα, και πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μαζί με τα τριχοειδή αγγεία του λεμφικού ρυθμίζουν την ισορροπία του νατρίου και της πίεσης.

«Συνήθως, η έρευνα για την υπέρταση εστιάζει στους νεφρούς, στα αιμοφόρα αγγεία και τον εγκέφαλο» αναφέρει ο Τίτσε στην επιστημονική έκθεση. «Ομως, παρά τις μεγάλες ερευνητικές προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε για ποιον ακριβώς λόγο αυξάνεται η πίεση στο 90% των ασθενών. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι μια διαφορετική προσέγγιση θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη».

πηγή