Το καλοκαίρι βρίσκεται μια... ανάσα μακριά και τα αντηλιακά γίνονται ξανά απαραίτητο αξεσουάρ. Γιατί να μείνουμε όμως μόνο σε αυτά όταν υπάρχουν τρόφιμα που μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου;
Το μυστικό τους είναι τα αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ένα σύνολο από άτομα ή μόρια που ευθύνονται για προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση και που συνήθως αποτελούν προϊόν της έκθεσης στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» τα ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα του δέρματος, ενώ τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες ώστε να σταματούν να τα «κλέβουν» από τα κύτταρα του οργανισμού.
Ας δούμε τις τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο…
Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία και καροτονοειδές (δηλαδή αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και ροζ τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς που οφείλονται σε υπεριώδεις ακτίνες όπως το ερύθημα. Το λυκοπένιο βοηθά στο να απαλλαγεί το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο είδος καροτενοειδούς που έχει βρεθεί στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της επίδρασης των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Μαύρη σοκολάτα
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Αυτή η οικογένεια των λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε μια σειρά από άλλα όργανα. Η έρευνα δείχνει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών, επίσης στην οικογένεια των σταυρανθών, περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία συνδέεται με την αύξηση της προστασίας του δέρματος απέναντι στον καρκίνο.
Πράσινα βότανα και λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα από τον ήλιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα βοήθησε στο να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που είχαν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης.
Πράσινο και μαύρο τσάι
Το πράσινο και το μαύρο τσάι (το οποίο επίσης έχει πράσινα φύλλα) είναι γεμάτα με πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου περιορίζοντας την παροχή του αίματος στην καρκινική περιοχή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά εκτός των άλλων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τέλος, μια ακόμη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
πηγή