Η διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα υγείας και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων όπως και τα αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, με τη σωστή διατροφή μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση ατόμων που ήδη υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.
Σχετικές πληροφορίες δίνει η Νικόλ Τσιάνη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στα αναπνευστικά προβλήματα:
1. Αυξημένο βάρος – παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.
2. Αλάτι: Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών επιβαρύνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αναπνευστική λειτουργία (ειδικά όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη).
3. Υδρογονωμένα (τρανς): Τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα παράγονται βιομηχανικά και βρίσκονται σε πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων (κέικ, fast food κ.λπ.) αυξάνοντας το χρόνο ζωής τους. Διατροφικά, έχουν αρνητικές επιδράσεις για την υγεία, καθώς προάγουν τη φλεγμονή επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία.
Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά στα αναπνευστικά προβλήματα:
1. Απώλεια βάρους (όταν το άτομο είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο). Με την απώλεια βάρους διευκολύνεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία.
2. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που -μεταξύ άλλων- προάγουν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν τη λειτουργία της αναπνοής.
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Βιταμίνη C
Πηγές: εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, μαϊντανός, φράουλες, ακτινίδια.
Βιταμίνη Ε
Πηγές: φυτικά έλαια (ειδικά το ελαιόλαδο), σπόροι σιταριού, ξηροί καρποί, αβοκάντο, εμπλουτισμένα τρόφιμα (μαλακές μαργαρίνες).
β-καροτένιο
Πηγές: φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (καρότα, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι).
Σελήνιο
Πηγές: καρύδια Βραζιλίας, ψάρια, θαλασσινά, εντόσθια, κρέας.
Λυκοπένιο
Πηγές: ντομάτες, ντοματοπολτός, καρπούζι.
Φλαβονοειδή
Πηγές: φρούτα (μούρα, φράουλες, σταφύλια), λαχανικά (κρεμμύδι, μπρόκολο), κόκκινο κρασί, τσάι (ειδικά το πράσινο), μαύρη σοκολάτα.
3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας και βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Επίσης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Πηγές: λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαια, σόγια, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος.
4. Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τους μύες στις αναπνευστικές μας οδούς να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας κατά την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι, το σπανάκι και τα θαλασσινά.
Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.
Συμβουλές για υγιές αναπνευστικό σύστημα:
▪ Ισορροπημένη διατροφή
▪ Μειωμένη πρόσληψη αλατιού
▪ Περιορισμός των τρανς και αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή
▪ Διατήρηση βάρους σε υγιές επίπεδο
πηγή