Ορισμένα
«καλά» μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το Bifidobacterium
και τα βακτήρια του λακτικού οξέος τρώνε τη σοκολάτα (αφού την έχουμε
φάει εμείς πρώτα!). Ειδικότερα, όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά»
βακτήρια στο στομάχι και στο έντερό μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από
αυτήν μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες που κάνουν καλό
στην καρδιά μας. Αυτή η σχέση μαύρης σοκολάτας και μικροοργανισμών
αποτελεί το υγιεινό μυστικό της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική
επιστημονική έρευνα που ανακοινώθηκε στο περιοδικό «Science».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον John Finely, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας, ανακάλυψαν τη μεγάλη λατρεία που έχει το έντερό μας στη μαύρη σοκολάτα και το επεξήγησαν κιόλας. «Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα «καλά» βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο. Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», είπε ο John Finely.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, με επικεφαλής τον John Finely, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας, ανακάλυψαν τη μεγάλη λατρεία που έχει το έντερό μας στη μαύρη σοκολάτα και το επεξήγησαν κιόλας. «Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες, καθώς και διατροφικές ίνες, που γενικά δεν απορροφώνται καλά από το ανθρώπινο έντερο. Όμως εν προκειμένω αναλαμβάνουν δουλειά τα «καλά» βακτήρια, που καθώς «χωνεύουν» τη σοκολάτα, διασπούν μέσω ζυμώσεων τις πολυφαινόλες και τις ίνες σε μικρότερα αντιφλεγμονώδη μόρια, τα οποία απορροφώνται πλέον πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο. Όταν αυτές οι ουσίες απορροφώνται από το σώμα, μειώνουν τη φλεγμονή του καρδιαγγειακού ιστού και συνεπώς τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού», είπε ο John Finely.