Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ :Υπέρβαροι και παχύσαρκοι τρεις στους δέκα Έλληνες



            
Υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι περισσότεροι από τρεις στους δέκα Έλληνες, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν. Παράλληλα, 6 στους 10 αγνοούν πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως, για να διατηρήσουν το βάρος τους, ενώ συχνά έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για διάφορες κατηγορίες τροφίμων ή παρασύρονται από διατροφικούς μύθους.

 

Την ίδια στιγμή, παρότι το 71% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διατήρηση του βάρους επιτυγχάνεται με το συνδυασμό γυμναστικής και σωστής διατροφής, μόλις το 31% γυμνάζεται.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα “Διατροφή και Δίαιτα”, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής τον Οκτώβριο του 2008. Στην έρευνα, που έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, συμμετείχαν 604 άτομα, ηλικίας 18-65 ετών, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος, το 34% των ερωτηθέντων είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Απʼ αυτά, το 53% των υπέρβαρων και το 88% των παχύσαρκων δεν αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά πιστεύουν ότι ανήκουν σε “ελαφρότερες” κατηγορίες.
“Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα άτομα αυτά δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασής τους. Έτσι, το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από το βάρος του, το 94% θεωρεί ότι είναι υγιές και το 88% πιστεύει ότι κάνει καλή διατροφή. Η άγνοια αυτή είναι άκρως ανησυχητική, διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χειροτέρευση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα, δεν κάνουν τακτικό έλεγχο υγείας για χρόνιες νόσους όπως καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους. Δεν κάνουν, δηλαδή έναν έλεγχο απαραίτητο για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι”, δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαράλαμπος Γεωργακάκης.

ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν με πόσες θερμίδες τους “φορτώνουν” τα όσα τρώνε, έχουν εσφαλμένες αντιλήψεις για διάφορες κατηγορίες τροφίμων και συχνά παρασύρονται από διατροφικούς μύθους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα (62%) φαίνεται να μη γνωρίζει το ύψος των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνει ημερησίως με στόχο τη διατήρηση του βάρους του (αναλόγως ύψους, βάρους, άσκησης, ηλικίας). Παράλληλα, ανακρίβειες του τύπου “ο ανανάς καίει τα λίπη”, “το ψωμί παχαίνει” και “ό,τι φάω το βράδυ, γίνεται λίπος” έχουν εδραιωθεί καλά στην αντίληψη του κοινού.
Επίσης, το 83% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν γλυκά χωρίς λιπαρά, όπως τα γλυκά του κουταλιού ή το ζελέ. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει λανθασμένα ότι τα light προϊόντα, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία σε μία δίαιτα, δεν είναι αποτελεσματικά ή είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Αντίθετα, μόλις το 9% αντιλαμβάνεται ότι τα light τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τη δίαιτά του.
Επιπλέον, το 67% δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί ότι τα χάπια ή τα ροφήματα αδυνατίσματος βοηθούν σε μία δίαιτα, ενώ το 78% των ερωτηθέντων τα αντιλαμβάνεται ως μη υγιεινά σκευάσματα. Πάντως, από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον για τις ετικέτες τροφίμων (63% διαβάζει τις ετικέτες στα αναψυκτικά), ενώ τα στοιχεία που θέλουν να βλέπουν πάνω σʼ αυτές είναι τα συστατικά (68%), η θερμιδική αξία (65%), τα Ε (59%), τα θρεπτικά συστατικά (57%) και η ύπαρξη τυχόν μεταλλαγμένων συστατικών (38%).

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Περιστασιακή κατάσταση αποτελεί η διαδικασία απώλειας ή διατήρησης του βάρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 52% των ερωτηθέντων προσπαθεί να χάσει βάρος πριν από το καλοκαίρι και μετά τις γιορτές ή τις περιόδους διατροφικής απελευθέρωσης, όπως για παράδειγμα είναι οι διακοπές. Μόλις το 3% των ερωτηθέντων προσέχει τη δίαιτά του σε μόνιμη βάση και το 2% μακροπρόθεσμα για λόγους υγείας.
Επίσης, για το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έχουν κάνει δίαιτα, αυτή ήταν δικής τους πρωτοβουλίας/ έμπνευσης (49%) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγή των μερίδων και ειδών τροφίμων που καταναλώνονται, αλλαγή του αριθμού των γευμάτων και του τρόπου μαγειρέματος. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η δίαιτα αδυνατίσματος δεν διήρκεσε πάνω από 4 εβδομάδες, ενώ από τα άτομα που πέτυχαν κι έχασαν κάποια κιλά, μόλις το 18%, δηλαδή περίπου 1 στους 5, κατάφεραν να διατηρήσουν αυτά τα κιλά μέχρι σήμερα.
“Δεδομένου ότι περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων παρουσιάζει μη φυσιολογικό σωματικό βάρος (34% παχύσαρκοι και υπέρβαροι και 7% κάτω από το επιθυμητό βάρος), η έρευνα δείχνει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει με επιπόλαιο τρόπο το ζήτημα της παχυσαρκίας, της απώλειας βάρους και της εικόνας του σώματος. Για τους περισσότερους η δίαιτα αποτελεί μια περιστασιακή εποχιακή υπόθεση που γίνεται με λάθος τρόπο. Ο κόσμος δεν δεσμεύεται σε μακροπρόθεσμες και σωστές επιλογές παρακολούθησης του βάρους και της διατροφής του”, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου.


Διαβάστε επίσης

Παχυσαρκία: Μια πολυπαραγοντική νόσος



Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Αυτό εξηγείται αν αναλογιστούμε τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογική αύξηση του λιπώδους ιστού, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση του σωματικού βάρους και συχνά συνοδεύεται από σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα ένα άτομο με αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού και κοιλιακού λίπους έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος, χολοκυστοπάθεια, διάφορες μορφές καρκίνου καθώς και αναπνευστικά και ψυχικά προβλήματα.
Σήμερα, εκτιμώνται περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ενήλικοι και 10% των παιδιών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κατάσταση που οδηγεί σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Η μοναδική περιοχή του κόσμου στην οποία η παχυσαρκία δεν είναι συνήθης είναι η υποσαχάρια Αφρική. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος η παχυσαρκία συνδέεται με τη φτώχεια και το γυναικείο φύλο.

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση πολυπαραγοντικής φύσης.

Οι κυριότερες αιτίες είναι είτε περιβαλλοντικές είτε γενετικές-κληρονομικές.


Περιβαλλοντικές

*       υπερσιτισμός

*       κακής ποιότητας διατροφή

*       μειωμένη φυσική δραστηριότητα

*       ψυχοκοινωνικά αίτια

*       ορμονικά αίτια (διαταραχές θυρεοειδούς, επινεφριδίων, υποθαλάμου)

Γενετικές - Κληρονομικές

*       κληρονομικοί παράγοντες – γονίδια (πιθανόν να συμμετέχουν έως και 30% στην αιτιολογία της παχυσαρκίας

*       διαιτητικές συνήθειες παχύσαρκων γονέων (τις οποίες ακολουθούν τα παιδιά και οδηγούνται με τη σειρά τους στη παχυσαρκία)

Αναλύοντας τις περιβαλλοντικές αιτίες μπορούμε να πούμε απλά πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πρόσληψης θερμίδων και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας.  Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας ιδιαίτερα για τα παιδιά, ο οποίος θεωρείται  εξίσου σημαντικός με εκείνον της κακής διατροφής. Η καθιστική ζωή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Πρέπει να γίνει σαφές πως για την παχυσαρκία δεν ευθύνεται ένας μόνο παράγοντας και κανένα τρόφιμο από μόνο του (π.χ. τα αναψυκτικά ή τα γλυκά ή τα λιπαρά τρόφιμα) δεν προκαλεί παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, για το λόγο αυτό και η αντιμετώπιση της θα πρέπει να είναι πολυπαραγοντική.
Τελευταία δεδομένα αναφέρουν πως ο συνδυασμός χαμηλού εισοδήματος, χαμηλού κοινωνικού επιπέδου και παχυσαρκίας σε έναν ή και στους δύο γονείς αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά. Σε τέτοιου τύπου οικογένειες συχνά παραλείπονται τα οικογενειακά γεύματα και άλλες οικογενειακές εκδηλώσεις που προωθούν την υιοθέτηση σωστού τρόπου διατροφής και στάσης ζωής γενικότερα.
Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διαιτητικών συνηθειών και στο επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας θεωρείται πως διαδραματίζουν οι μητέρες κυρίως κατά τη νηπιακή ηλικία. Εκείνες είναι που ανάλογα με το χρόνο που αφιερώνουν στην ψυχαγωγία του παιδιού στα πάρκα και στο σπίτι διαμορφώνουν την διατροφή του και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.
Το πιο σημαντικό όπλο απέναντι στο σύνθετο πρόβλημα της παχυσαρκίας,  ειδικότερα για τα παιδιά είναι να μάθουνε να τρώνε ποικιλία τροφών, από όλες τις ομάδες τροφίμων, πάντοτε με μέτρο και ισορροπία, καθώς επίσης να ενθαρρύνονται, παράλληλα, να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα.


 
Μην αμελείτε την υγεία σας λοιπόν, σήμερα κιόλας επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσει  η Herbalife με τον προσωπικό της Σύμβουλο , να διαχειριστείτε το βάρος σας και να νοιώσετε υγεία και ευεξία. 
 Επικοινωνία με προσωπικό Σύμβουλο Ευεξίας- Διατροφής ,στο τηλ:698 19 600 83 και στο ΜΑΙL herbalifesantorini@yahoo.gr