Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Τι τρώμε στις ταβέρνες το καλοκαίρι;


Είμαστε σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού, και αν και σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι επισκέψεις στα ταβερνάκια δεν έχουν περιοριστεί ιδιαίτερα. Αποτελούν ίσως μια από τις πιο συχνές και μεγαλύτερες απολαύσεις του Έλληνα. Είτε μεσημέρι σε κάποια παραλία είτε κάποιο βραδάκι χαλαρά με φίλους είναι μια ευχάριστη επιλογή. 

Είναι μια συνήθεια άμεσα συνδεδεμένη με τις διακοπές, την θάλασσα, την καλή παρέα, την χαλάρωση και τη διασκέδαση.
Ίσως το καλοκαιρινό αεράκι ίσως η θάλασσα κάνουν τη συνήθεια αυτή τις περισσότερες φορές να συνδέεται με μεγάλη κατανάλωση φαγητού και ποτού. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο Έλληνας έχει την κακή συνήθεια να παραγγέλνει πολλά φαγητά και ας μην πεινάει, είτε γιατί πιστεύει πως δεν θα τα ξαναφάει σύντομα. Ανοίγει, λοιπόν, τον κατάλογο και παραγγέλνει ό,τι πιο παχυντικό και λαχταριστό παρασυρόμενος από την λαιμαργία της στιγμής.
Η κακή αρχή γίνεται πάντα από τα ορεκτικά... πατάτες ογκρατέν, τηγανητά κολοκυθάκια, μανιτάρια με κρέμα γάλακτος, κεφτέδες τηγανητοί είναι μόνο μερικά από τα φαγητά πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Όλα αυτά συνοδεύονται από μια κλασική χωριάτικη σαλάτα και άλλη μία σαλάτα βόμβα με διάφορα υλικά όπως μαγιονέζα, μπέικον, τυριά ή αυγό. Το ψωμί κυριαρχεί πάντα στο τραπέζι και συνοδεύει κάθε πιάτο από το ορεκτικό μέχρι και το κυρίως πιάτο. Καλύπτει την ανασφάλεια πως θα εξαλείψουμε το αίσθημα της πείνας. Μετά από τα πρώτα τσιμπολογήματα ακολουθεί και το πολυπόθητο ατομικό πιάτο. Αυτό συνήθως έρχεται τη στιγμή που η πείνα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά η λαιμαργία υπάρχει ακόμα, με αποτέλεσμα να καταναλωθεί και το κυρίως πιάτο, και να επέλθει το βαρυστομάχιασμα. Το κρασί, η μπύρα ή το ουζάκι ρέουν άφθονα σε συνδυασμό με την χαλαρή συζήτηση και τη καλοκαιρινή μουσική. Και όπως γίνεται πάντα, ένα καλό ελληνικό τραπέζι πρέπει να τελειώσει με ένα καλό γλυκό... μπάλες παγωτού βουτηγμένες στα σιρόπια ή στη σαντιγί ή με κάποια παραδοσιακή καρυδόπιτα, πλούσια όλα στα λιπαρά και τη ζάχαρη.
Είναι φυσιολογικό να θέλετε να το ρίξετε λίγο παραπάνω έξω και να χαλαρώσετε, όμως, όλα μπορείτε να τα κάνετε διατηρώντας μια ισορροπία. Στην ταβέρνα προτιμήστε μεσογειακά πιάτα, τα οποία είναι νόστιμα και υγιεινά. Αν γνωρίζετε από νωρίς ότι θα βγείτε έξω για φαγητό προσπαθήστε το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα σας να είναι πιο ελαφρύ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φάτε καθόλου. Όταν παραγγέλνετε ορεκτικά να θυμάστε πως δεν είναι για να σας χορτάσουν, για το λόγο αυτό πάρτε ένα μικρό πιάτο και βάλτε μία πολύ μικρή ποσότητα από το καθένα απλά για να τα δοκιμάσετε.
Η σαλάτα είναι ένα βασικό πιάτο που πρέπει να έχετε πάντα στο τραπέζι σας, αφού είναι δροσιστική, αλλά μειώνει και το αίσθημα της πείνας. Καλοκαιρινές σαλάτες, όπως χόρτα, βραστά κολοκυθάκια, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, είναι γευστικότατες και χωρίς πολλές θερμίδες. Προτιμήστε να παραγγείλετε κάτι ψητό ή στην σχάρα όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας. Αποφύγετε τα τηγανιτά και τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Όταν παραγγέλνετε κρέας προσπαθήστε να μην το συνδυάσετε με τυριά, τυροσαλάτες ή τζατζίκι, γιατί έτσι θα αυξήσετε αρκετά τα λιπαρά και θα πάρετε πολύ παραπάνω θερμίδες. Επιλέξτε για γλυκό ένα δροσιστικό φρούτο της εποχής ή μια μικρή ποσότητα γλυκό κουταλιού.


Να μερικές οδηγίες που αν τις ακολουθήσετε θα μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό στην έξω χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα
Μην παραλείπετε ποτέ τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας για να μην πεινάτε πολύ και να είστε πιο εγκρατείς στο τραπέζι.
Ζητήστε να σας σερβίρουν όλα τα πιάτα μαζί, έτσι ώστε να αποφύγετε την παγίδα να χορτάσετε με τα μεζεδάκια.
Μην παραγγέλνετε πολλά ορεκτικά. Είναι προτιμότερο να φάτε λίγο περισσότερο ψητό άπαχο κρέας ή ψάρι.
Αν θέλετε μια "πλούσια" σαλάτα επιλέξτε να τη συνοδεύσετε με ένα απλό κυρίως γεύμα π.χ. ψητή άπαχη κρέας ή ψάρι.
Αποφύγετε να συνοδεύσετε το φαγητό με πατάτες τηγανητές. Επιλέξτε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά, όπως ρύζι ή ακόμα και βραστές πατάτες. Είναι επιλογές με λιγότερες θερμίδες, αλλά και νόστιμες.
Μην τρώτε πολύ ψωμί, γιατί πάντα οι μερίδες συνοδεύονται με λίγο ρύζι ή λαχανικά.
Αν μπορείτε να κρατηθείτε μακριά από τα πρώτα μεζεδάκια, μπορείτε να παραγγείλετε ένα πιάτο με λίγες περισσότερες θερμίδες. Αλλιώς είναι σίγουρο πως τα ίδια μαγειρευτά φαγητά π.χ. μουσακά στην ταβέρνα είναι πιο παχυντικά από ότι στο σπίτι, γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και λάδι.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά, γιατί δίνουν πολλές και άχρηστες θερμίδες.
Προσπαθήστε να πιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ. Κρατηθείτε για λίγο στην αρχή μέχρι να έρθουν όλα τα φαγητά στο τραπέζι σας και να συνοδεύσετε το φαγητό με 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα ή ούζο.
Επειδή το φαγητό στις ταβέρνες είναι δελεαστικό και επιβαρύνει τον οργανισμό με πολλές περιττές θερμίδες, ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές μπορείτε να αποφύγετε τις παγίδες. Γυρνώντας, λοιπόν, καθένας σπίτι του δε νιώθει τύψεις και ενοχές ανεβαίνοντας στη ζυγαριά, αλλά του έχει μείνει μόνο η ανάμνηση των ξέγνοιαστων διακοπών και του απολαυστικού φαγητού χωρίς επιπλέον κιλά.