Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τρόφιμα - δηλητήρια στο πιάτο μας



Η διαδρομή που ακολουθεί το τρόφιμο από το χωράφι και τη κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή είναι… ναρκοθετημένη!
 Διοξίνες, τρελές αγελάδες, μυκοτοξίνες, φυτοφάρμακα και ένα σωρό άλλες τοξικές ουσίες απειλούν την υγεία μας.
Πλούσιο σε αντιβιοτικά, επικίνδυνες τοξίνες, φυτοφάρμακα, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά είναι το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η αγορά κατακλύζεται από ακατάλληλα τρόφιμα, τα οποία φθάνουν στο πιάτο μας και εμείς, ανυποψίαστοι για τους κινδύνους που περικλείει η κατανάλωσή τους, τα τρώμε και μάλιστα με ευχαρίστηση!
Ένα μικρό λάθος στη διατροφική αλυσίδα μπορεί μέσα σε λίγα 24ωρα να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία. Όσο εύκολα και γρήγορα εξαπλώνεται το πρόβλημα, τόσο δύσκολα τίθεται υπό έλεγχον. Τα τρόφιμα είναι σήμερα περισσότερο επεξεργασμένα και συνεπώς δεν εξαρτώνται πλέον όλα από τη μάνα φύση. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγε κανείς ότι η φύση έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και πρωταρχικό ρόλο παίζει πλέον η χημεία.
Τα λαχανικά και τα φρούτα βομβαρδίζονται από φυτοφάρμακα, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα μικρόβια, ενώ σε πολλά άλλα είδη διατροφής προστίθενται συντηρητικά και χρωστικές ουσίες για ν' αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να έχουν ελκυστικό χρώμα, άρωμα και γεύση. Μέχρι να φθάσει στον καταναλωτή το τρόφιμο περνά από πολλά χέρια και επιδέχεται πολλές αλλαγές, με κίνδυνο να μετατραπεί σε δηλητήριο.
Το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη για ασφαλή διατροφή καταπατείται, επίσης, από την ασυνειδησία που επιδεικνύουν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι, αλλά και εξαιτίας της απουσίας σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η διαδρομή που ακολουθεί η τροφή από το χωράφι και την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το πιάτο μας είναι ναρκοθετημένη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε δύο μόνο διατροφικά σκάνδαλα, που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τρελές αγελάδες και διοξίνες συγκλόνισαν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και ακόμη δεν έχει σβήσει από τη μνήμη μας ο πανικός που προκλήθηκε από τη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας.

 


Επικίνδυνες μεταλλάξεις 
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντρέας Κωνσταντίνου, υπάρχουν χιλιάδες ουσίες με καρκινική δράση. Ορισμένες από αυτές, όπως για παράδειγμα οι αφλατοξίνες, θεωρούνται, είπε, ιδιαίτερα τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία. Αναφερόμενος στο μηχανισμό ανάπτυξης του καρκίνου εξήγησε ότι είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των μεταλλάξεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο DNA. «Εάν ο άνθρωπος σε κάποιο στάδιο της ζωής του εκτεθεί σε καρκινογόνες ουσίες και συμβούν κάποιες μεταλλάξεις και ακολούθως άλλοι παράγοντες επιφέρουν επιπρόσθετες μεταλλάξεις, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου οι μηχανισμοί προστασίας γίνονται αναποτελεσματικοί και εκδηλώνεται η καρκινογένεση», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις τοξικές ουσίες, διότι ο οργανισμός τους βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.

 Κρέας με αντιβιοτικά 
Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην κτηνοτροφία συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι στελέχη βακτηριδίων έχουν γίνει τόσο ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και μέσω της τροφικής αλυσίδας να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούμε από σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδες, σαλμονέλα, λιστέρια, εντεροβακτηρίδιο και κανένα από τα γνωστά αντιβιοτικά να μην μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση. 

 Ο καρκίνος καραδοκεί
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για πρόκληση καρκίνου. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Ελένη Ανδρέου δήλωσε ότι με βάση έρευνες της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών (National Academy of Sciences), η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε 60% των περιπτώσεων καρκίνου που επηρεάζουν τις γυναίκες και 40% αυτών που επηρεάζουν τους άνδρες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως του μαστού, παχέος εντέρου, μήτρας, προστάτη και νεφρών συνδέονται με τη μεγάλη κατανάλωση λίπους και πρωτεΐνης ιδίως κρέατος και ζωικού λίπους, και μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών.

Η κ. Ανδρέου τόνισε ότι με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.
Με αφορμή το σκάνδαλο των αφλατοξινών στο γάλα, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων τονίζουν ότι εάν ακολουθούνται οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής -ποικιλία τροφών, μετριασμένη και ισορροπημένη κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφών- θα περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση του καταναλωτή σε τέτοιες τοξικές ουσίες και συνεπώς δεν θα διατρέχει κίνδυνο
.