Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα λιπαρά των τροφίμων γίνονται σωματικό λίπος μέσα σε... 3 ώρες


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Άκρως ανησυχητικά είναι τα νέα ευρήματα της επιστήμης για το πώς παχαίνουμε. Όπως αποκαλύπτουν, από τη στιγμή που τρώμε ένα παχυντικό γεύμα, χρειάζονται μόλις 3 ώρες για να αρχίσουν να αποθηκεύονται τα περιττά λίπη με τη μορφή του σωματικού λίπους.
Οι πρώτες δύο έως τρεις κουταλιές λίπους αποθηκεύονται στους γοφούς μας, αλλά πολύ σύντομα το λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στην κοιλιά.
Αν μάλιστα η περιττή ποσότητα του φαγητού καταναλωθεί βράδυ, τότε είναι πιθανότερο ακόμα να αθροιστεί ως λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Η ταχύτητα όλης αυτής της διεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, οι οποίοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι αποτελεί μύθο η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως παχαίνει κανείς βαθμιαία, με το πέρασμα του χρόνου.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το λίπος των τροφίμων μεταφέρεται στα έντερα και από εκεί στο αίμα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως με τις ανάγκες.
Νόμιζαν ακόμα ότι οι περιττές ποσότητές του απορροφώνται με αργό ρυθμό, για να αποθηκευθούν οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει λιπώδης ιστός – δηλαδή στα ισχία, τη μέση και τα πόδια.
Ωστόσο, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι η όλη διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη και πολύ πιο γρήγορη.

Άλλο το πρωί κι άλλο το βράδυ
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μεταβολικής Ιατρικής δρα Φρέντρικ Κάρπε, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καταναλώσουν λίπος, την πορεία του οποίου στο σώμα τους κατέγραψαν λεπτομερώς.
Έτσι ανακάλυψαν ότι χρειαζόταν 1 ώρα για να διασπασθεί από το έντερο και εν συνέχεια να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων.
Τα σταγονίδια αυτά περιφέρονταν αρχικά με μεγάλη ταχύτητα σε όλο το σώμα, αλλά σύντομα άρχιζαν να αποθηκεύονται - αρχικά στα ισχία, αλλά πολύ σύντομα στην κοιλιά.
«Η διαδικασία αυτή είναι πολύ γρήγορη», δήλωσε ο δρ Κάρπε. «Τα κύτταρα του λιπώδους ιστού στην κοιλιά, δεσμεύουν τα σταγονίδια του λίπους καθώς αυτά κυκλοφορούν στο αίμα και τα ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους».
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η διαδικασία αυτή συμβαίνει έπειτα από κάθε γεύμα της ημέρας, αλλά με διαφορετικό ρυθμό, αναλόγως με την ώρα.
Τα λίπη του πρωινού γεύματος δεσμεύονται από τα λιπώδη κύτταρα της κοιλιάς σε πολύ μικρό ποσοστό. Έπειτα, όμως, από το δείπνο η αποθήκευση στην κοιλιά φτάνει το 50% του λίπους των τροφίμων, επειδή επεμβαίνουν διάφορες ορμόνες, τα επίπεδα των οποίων αυξομειώνονται στη διάρκεια της ημέρας.

Προσωρινή αποθήκευση
Τα καλά νέα είναι πως η αποθήκευση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή – αρκεί να μην υπερκαταναλώνουμε μονίμως φαγητό.
Όπως έδειξε η νέα καταγραφή, μόλις κινηθούμε το φρεσκοαποθηκευμένο λίπος γρήγορα ξαναμπαίνει στο αίμα για να τροφοδοτήσει τους μυς.
Όταν, όμως, ένας άνθρωπος τρώει διαρκώς πάρα πολύ, αδρανοποιείται το σύστημα της άμεσης επανακινητοποίησης του αποθηκευμένου λίπους - και έτσι, το σωματικό λίπος στην κοιλιά αυξάνεται διαρκώς και αρχίζει κανείς να παχαίνει.
Τι πρέπει να κάνουμε; Μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, φροντίζοντας το τελευταίο (το δείπνο) να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτό και με λίγα λιπαρά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δεν θα έβλαπτε επίσης να κάνουμε έναν περίπατο μετά το φαγητό, αντί να μπαίνουμε κατ' ευθείαν για ύπνο...

πηγή