Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πως να νικήσετε την συναισθηματική πείνα

Two women running and having fun 
Τρέφετε το στομάχι σας ή τρέφετε τα συναισθήματά σας; Συχνά η απάντηση βρίσκεται και στα δύο. Χρειάζεται να τρεφόμαστε για να γεμίζουμε καύσιμα το σώμα μας, αλλά μερικές φορές τρώμε για να ικανοποιήσουμε τα συναισθήματά μας. Θα μπορούσαν να είναι συγκεκριμένες τροφές γιατί είμαστε ευτυχισμένοι, λυπημένοι ή ακόμα και όταν βαριόμαστε, αλλά όταν τρώμε για άλλους λόγους και όχι επειδή πεινάμε, τότε είναι συναισθηματική πείνα.
Το να τρώμε όταν πραγματικά δεν πεινάμε είναι ένας βέβαιος τρόπος να προσθέσουμε μερικές ανεπιθύμητες θερμίδες (και κιλά!) που γρήγορα μπορούν να καταστρέψουν το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους σας.
Πως μπορείτε να νικήσετε την συναισθηματική πείνα; Πρώτα εντοπίστε τη διαφορά και μετά καταπολεμήστε την.

Εντοπίζοντας τη διαφορά:

  1. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, η φυσική πείνα έρχεται σταδιακά.
  2. Ακόμη και όταν είστε χορτάτοι, είναι περισσότερο πιθανόν να συνεχίσετε να τρώτε αν είναι να ικανοποιήσετε ένα συναίσθημα.
  3. Εάν επιθυμείτε μία συγκεκριμένη τροφή όπως παγωτό, σοκολάτα ή πατατάκια, πιθανότατα τρώτε για να ικανοποιήσετε ένα συναίσθημα.
  4. Η συναισθηματική πείνα είναι σαν να έχετε την ανάγκη να καταναλώσετε ότι τροφές επιθυμείτε εκείνη την στιγμή, ενώ όταν πρόκειται για φυσική πείνα, μπορεί να περιμένει.
  5. Πιθανόν να αισθανθείτε τύψεις εφόσον φάγατε από συναισθηματική πείνα αλλά ποτέ όταν πρόκειται για φυσική πείνα.

Διαχείριση συναισθηματικής πείνας:

  1. Προσπαθείστε να εντοπίσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν πείνα
  2. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας από την πείνα κάνοντας κάτι άλλο. Δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο, δουλειές στο σπίτι ή μιλήστε με κάποιον φίλο σας.
  3. Επιλέξτε μία τροφή που να είναι απλή και να αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική πρόταση όταν νιώσετε πείνα ώστε να αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό
  4. Στην περίπτωση που ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ο αποκλεισμός των ανθυγιεινών τροφών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Για παράδειγμα, εάν είστε λάτρης της σοκολάτας καλό θα είναι να περιορίσετε αρκετά την ποσότητα που καταναλώνεται και όχι να την απαρνηθείτε. Χρειάζεται μέτρο και όχι αποκλεισμός.
  5. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι η γεύση, οπότε προσπαθήστε να φάτε μικρές μπουκιές.
Εάν αναγνωρίσατε ότι τρώτε με βάση το συναίσθημα, να θυμάστε ότι όποια κι αν είναι η επιλογή σας, μάθετε πως να το ελέγχετε και να το μετριάζετε.