Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τι προσφέρουν τα καρυκεύματα στην υγεία;


Τα καρυκεύματα στην διατροφή μπορούν να δώσουν ξεχωριστή γεύση στο φαγητό, αλλά και να προασπίσουν την υγεία μας. Σχετικές πληροφορίες δίνει  η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας. Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. 
Κάρυ
Η λέξη κάρυ στην Ευρώπη και στην Αμερικάνικη ήπειρο χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει το σύνολο των καρυκευμάτων της ευρύτερης κατηγορίας συμπεριλαμβάνοντας τον τέρμινθο, την κουρκουμίνη, το κόκκινο πιπέρι, τον κόλιανδρο και το κύμινο.
Μία χημική ουσία που υπάρχει στο μπαχαρικό κάρυ φαίνεται ότι βοηθάει στον καρκίνο σύμφωνα με ιρλανδούς επιστήμονες. 
Η ουσία λέγεται κουρκουμίνη και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της.
Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών με τις επιστημονικές μελέτες τον 20ο αιώνα να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις,

Σκόρδο
Το σκόρδο προέρχεται από το φυτό Allium sativum, έχει έντονη καυστική γεύση, δυνατή οσμή και έχει μορφή βολβών που αποτελούνται από μικρότερες σκελίδες. Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά όχι μόνο στη μαγειρική πολλών λαών αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε για το καρδιακό σύστημα, εναντίον των μολύνσεων, του κρυολογήματος, του καρκίνου και των τροφικών δηλητηριάσεων.

Κανέλα
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. O αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.
Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει ταννίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. 
πηγή