Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Σόγια η ευεργητική!


H σόγια και τα προϊόντα της αποτελούν εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για τους λαούς αυτούς, αλλά και καλής υγείας, αφού δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν στην διατροφή μας λαμβάνουμε καθημερινά 25 γραμμάρια σόγιας προλαμβάνουμε καρδιακά νοσήματα.

Σε τι ωφελεί η σόγια;
Είναι πρωτεϊνη υψηλών επιδόσεων και αποτελεί ένα πολύ καλό υποκατάστατο της ζωϊκής βοηθώντας να παίρνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνης (δομικό υλικό των μυών) δίχως να τρώμα συνεχώς κρέας και ιδανικό για χορτοφάγους.

Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου. Πολλές μελέτες δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Αυτό επιτυχάνεται χάρη στις ισοφλαβόνες (ομάδα φυτικών χημικών) όπου ρυθμίζοντας τις ορμόνες του οργανισμού μας αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Προστατεύει από καρδιοπάθειες. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης (και ιδιαίτερα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης) και την πίεση, ενώ είναι πιθανό να αποτρέπει την αθηροσκλήρωση.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση λόγω της μεγάλης περιέκτικότητας σε ασβέστιο (83mg σε 100γρ).
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα προϊόντα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Bοηθά τα «καλά» βακτήρια. Η κατανάλωση του μίζο (παράγωγο της σόγιας), όπως και το γιαούρτι, αποτρέπει την ανάπτυξη «κακών» βακτηριδίων ενισχύοντας έτσι ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Eκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια είναι καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου.

Για εύκολη καθημερινή λήψη σόγιας και άλλων θρεπτικών συστατικών επισκεφθείτε το future-nutrition