Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην διαχείριση βάρους;


Τα τελευταία χρόνια , πολλοί ερευνητές, διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα…».
Με άλλα λόγια η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας ανάλογα το σωματικό βάρος.

Τα συχνά γεύματα επηρεάζουν το βάρος; Απαντήσεις δίνει η Καρολίνα Ευαγγελία Κάπογλου - Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιωαννίνων . Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.


Για παράδειγμα 1.000 θερμίδες (η πιο σωστά χιλιοθερμίδες – Kcal) εάν καταναλωθούν σε ένα γεύμα μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος, ενώ εάν διαμοιραστούν σε περισσότερα γεύματα, μπορεί να έχουν θετική μεταβολική επίπτωση. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι το μειωμένο βάρος σχετίζεται σημαντικά με την συχνότητα των γευμάτων. Όσοι, δηλαδή, καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό βάρος σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η συχνότητα των γευμάτων συμβάλει στον εφοδιασμό του οργανισμού με ενέργεια όλη την ημέρα σταθερά και βοηθάει ώστε να απορροφηθούν σωστά τα όλα θρεπτικά συστατικά. Το κάθε γεύμα της ημέρας έχει τη δική του πολύτιμη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας εξετάσουμε λοιπόν τη σημασία των ημερήσιων γευμάτων και ας δούμε μαζί τη σχέση που μπορεί να έχουν με τη μείωση και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα…

Πολλαπλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με την συχνότητα των γευμάτων και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος. Το πιο σωστό είναι να κατανέμουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε μικρά και συχνά γεύματα. Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με μικρά και συχνά γεύματα των οποίων οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό βάρος. Επιπλέον, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα εφοδιάζουν όλη την ημέρα με ενέργεια τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν στην οξείδωση του λίπους με τον εξής τρόπο: Τρώγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το στομάχι δεν προλαβαίνει να κενωθεί, συνεπώς οι τροφές καθυστερούν να μεταβούν στο Λεπτό έντερο και αυτό έχει ως συνέπεια τον μειωμένο ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης. Έτσι, μειώνεται η έκκριση ινσουλίνης (η οποία είναι αναβολική ορμόνη) και ο οργανισμός καταφεύγει στην χρήση του λίπους για να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους. Είναι προτιμότερο να φάμε ένα τοστ με τυρί και λαχανικά απ΄ ότι ένα κρουασάν, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες. Προτιμήστε λοιπόν γεύματα χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. (Palmer et al, 2009).


πηγή