Τα καροτενοειδή, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η βήτα-καροτίνη, είναι μία ομάδα χρωστικών ουσιών που προσδίδουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά (όπως τα εσπεριδοειδή και τα καρότα) το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα τους.
Υπάρχουν επίσης σε υψηλά επίπεδα στα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι τα υψηλά επίπεδά τους στο αίμα μπορεί να αποτελούν δείκτη καλής υγείας.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συγκεντρώσεις εννέα διαφορετικών καροτενοειδών στο αίμα των εθελοντών τους. Επιπλέον, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη στάση τους απέναντι στη ζωή, ενώ χρησιμοποίησαν ένα ειδικό τεστ για να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», όσοι πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ της αισιοδοξίας έτειναν να έχουν κατά 13% υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, στο αίμα τους σε σύγκριση με όσους πέτυχαν την χαμηλότερη.
Επιπλέον, όσοι εθελοντές έτρωγαν λιγότερη από μία σαλάτα (ή δύο μικρά φρούτα) την ημέρα ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν περισσότερο από μία σαλάτα και ένα φρούτο την ημέρα.
«Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την αισιοδοξία με πιο υγιείς συγκεντρώσεις καροτενοειδών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλια Μπόεμ, ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Χάρβαρντ.
Πέρυσι, μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουώργουϊκ έδειξε πως όσοι τρώνε δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι όσοι τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστό πως επηρεάζουν φρούτα και λαχανικά το αίσθημα της ευεξίας, οι ειδικοί εικάζουν ότι τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά ασκούν αγχολυτική δράση και έτσι μας κάνουν να βλέπουμε πιο αισιόδοξα τη ζωή.
πηγή