Κι όμως αν και μοιάζουν αθώα μερικές φορές τα τόσο χρήσιμα σνακ κρύβουν παγίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου εξηγεί πως να τις αποφύγεις και τι πρέπει να τσεκάρεις.
- ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Μια μπάρα δημητριακών, αποτελεί σωστή επιλογή εάν προσφέρει ΕΩΣ 80 θερμίδες, υδατάνθρακες μέχρι 15γρ, φυτικές ίνες τουλάχιστον 4.5γρ και λίπος μέχρι 1γρ-εκ των οποίων κορεσμένα έως 0.4γρ. Τότε προσφέρει άμεση κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού, προστατεύει το πεπτικό σύστημα, καλύπτει το αίσθημα κατανάλωσης γλυκού και δεν σε παραφορτώνει με θερμίδες!
- ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Μια άλλη παγίδα είναι και ο τρόπος παρασκευής. Όσα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναγράφουν επιδόρπιο γιαουρτιού, πολύ απλά δεν είναι γιαούρτι και ενδέχεται να έχoυν τόση ζάχαρη, πρόσθετα συστατικά και λιπαρά που θα ήταν καλύτερο να φας κάποιο γλυκό.
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να προσέξουμε ανα 100γρ είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα πρωτείνης – η ιδανική τιμή είναι στα 9γρ, οι υδατάνθρακες να μην ξεπερνάνε τα 4γρ., καθώς επίσης και η ενέργεια να είναι μέχρι 80 θερμίδες.
Πρόσεξε να μην αναγράφεται ο όρος “επιδόρπιο γιαουρτιού” αλλά γιαούρτι. Το κλασικό γιαούρτι περιέχει 3 συστατικά: γάλα άπαχο (συνήθως αγελαδινό), ανθόγαλα και μαγιά γιαουρτιού.
- ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Δεν χρειάζεται να σημειώσεις κάθε θρεπτικό συστατικό, όπως με τα προηγούμενα σνακ. Απλά βεβαιώσου για το παρακάτω. Κάθε τεμάχιο φρυγανιάς, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 17γρ. Σημείωσε επίσης πως 1 φέτα ψωμί του τοστ ισοδυναμεί με 2 φρυγανιές, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορείς να φας όσες τραγανές φρυγανιές θέλεις.
- ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ
Τι να τσεκάρεις στη συσκευασία: Ανά 240ml, που είναι και η ανώτερη συνιστώμενη ποσότητα, έλεγξε να μην ξεπερνά τις 110θερμίδες, τα 25 γρ. σε υδατάνθρακες/ολικά σάκχαρα και λίπη. Σημείωσε επίσης την ποσότητα νατρίου σε ίχνη (να είναι έως 0.4γρ). Επίσης, πρόσεξε να μην αναγράφεται στη συσκευασία η λέξη φρουτοποτό ή να περιέχει πρόσθετες γλυκαντικές ύλες όπως η σουκρόζη (κλασική ζάχαρη), η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (corn syrup)
Πηγή