Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Να γιατί δυσκολευόμαστε να αδυνατίσουμε

Πέντε λανθασμένοι μύθοι για την διατροφή που παραπλανούν
Τα ανοιξιάτικα ρούχα πήραν την θέση των χειμωνιάτικων και τα πρώτα κοντομάνικα μπλουζάκια έχουν ήδη φορεθεί. Ωστόσο, αν και έχουμε τρεις μήνες (μέχρι την «στιγμή της ξαπλώστρας») μπροστά μας να για να «εξαφανίσουμε» το περιττό λίπος και βάρος του σώματος, μήπως θα πρέπει όσο είναι νωρίς, να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις δίαιτες αποτοξίνωσης;
Οπως αναφέρει το onmed, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διατροφικοί μύθοι, αναφορικά με τις δίαιτες, που παραπλανούν άνδρες και γυναίκες
Αναλυτικά:
Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό
Τα δύο είδη περιέχουν ίδιες ποσότητες νατρίου, ωστόσο η μόνη διαφορά τους είναι στην γεύση, αφού εξαρτάται από την ποσότητα που χρειαζόμαστε για να δώσουμε νοστιμιά στο φαγητό μας. Το χοντρό αλάτι χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες γι' αυτό και αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή, ενώ αντιθέτως το «κανονικό», χρησιμοποιείται «μετά μανίας».

Αυστηρή αποτοξίνωση
Υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας, τα οποία επιβάλλουν την κατανάλωση πολλών υγρών προκειμένου να αποτοξινωθεί ο οργανισμός. Ωστόσο, ο ίδιος ο οργανισμός μας διαθέτει τα πιο κατάλληλα συστήματα αποτοξίνωσης, όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και το γαστρεντερικό. Αυτό που πραγματικά κάνουν τέτοιου είδους δίαιτες είναι απώλεια πλασματικού βάρους και «καθαρισμό» του οργανισμού προσωρινά, αφού όταν επιστρέψουμε στο πραγματικό διατροφικό μας πρόγραμμά επανέρχεται.

Η πράσινη διατροφή αδυνατίζει
Ο μύθος αυτός υποστηρίζει πως το pH του σώματος μειώνεται με την χορτοφαγική διατροφή και έτσι πετυχαίνουμε την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως η διατροφή μας δεν επηρεάζεται από το pH του αίματος και των ιστών αλλά από αυτό των ούρων.

Μικροκύματα εναντίων θρεπτικών συστατικών
Η άποψη που επικρατεί πως τα μικροκύματα καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά των φαγητών δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επιστημονική μελέτη. Αντιθέτως, τα δεδομένα που καταγράφηκαν έδειξαν ότι ο φούρνος μικροκυμάτων σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να διατηρήσει τα συστατικά που χάνονται όταν μαγειρεύουμε στον ατμό

Ο καρκίνος τρέφεται από την ζάχαρη
Ο συγκεκριμένος μύθος ειπώθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 2007, εντούτοις η πραγματική σχέση μεταξύ καρκινικών κυττάρων και ζάχαρης είναι η εξής: Το παραπάνω βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου και η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση βάρους.