Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Γάλα από αμύγδαλα!

Το ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάχνετε καθημερινά το δικό σας φρέσκο γάλα και μάλιστα πανεύκολα; 

Και μάλιστα, το  συγκεκριμένο γάλα, δεν έχει καν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του αγελαδινού γάλακτος. Δεν περιέχει καθόλου λακτόζη που προκαλεί αέρια και φούσκωμα σε πολλούς, καθόλου χοληστερόλη και  κορεσμένα λιπαρά. Έχει όμως πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ευεργετικό για όλους, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Το γάλα αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν να περιορίσουν ή και να κόψουν εντελώς τα γαλακτοκομικά από την διατροφή τους. Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι εντελώς ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται απαρατήρητα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουδέτερη βάση για μιλκ σέικ, δημητριακά πρωινού ή άλλες συνταγές. 

Εξαρτήματα
Μπλέντερ
Μπωλ
Στραγγιστήρι
Λεπτή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας
Συστατικά
1 κούπα αμύγδαλα ωμά
3 κούπες καθαρό νερό

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα αμύγδαλα μέσα σε νερό να μουλιάσουν όλη τη νύχτα (τουλάχιστον για 8 ώρες). Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερο εάν είναι πολύ στεγνά έως και 48 ώρες, αλλάζοντας όμως το νερό τους 3 φορές τη μέρα. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με τις 3 κούπες νερό και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.  Σε αυτή τη φάση μπορείτε να το πιείτε. Εάν δεν σας αρέσει η υφή του συνεχίστε να διαβάζετε.

Βάζουμε ένα στραγγιστήρι πάνω σε ένα μπολ και από πάνω στρώνουμε μια καθαρή, λεπτή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Ρίχνουμε το μείγμα αργά πάνω στην πετσέτα και το αφήνουμε να στραγγίσει. Μπορούμε να βοηθήσουμε στο στράγγισμα ανακατεύοντας το μείγμα με ένα κουτάλι.

Μόλις στραγγίσει από τα πολλά υγρά πιάνουμε τις άκρες της πετσέτας στην κορυφή δημιουργώντας ένα πουγκί και το στύβουμε καλά να στραγγίσουν εντελώς όλα τα υγρά.

Το γάλα μας είναι έτοιμο μέσα στο μπολ. Το γάλα αυτό διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο 2-3 μέρες. Εάν ξινίσει καταλαβαίνετε ότι έχει χαλάσει. Την αμυγδαλόπαστα που θα μείνει μπορείτε να την κάνετε ένα πολύ ωραίο γλυκό προσθέτοντας αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα με λίγο μέλι και κανέλα. Ή μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη και για να την χρησιμοποιήσετε αργότερα μέσα σε ζύμες ψωμιού ή μπισκότων.

Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερόλη και λακτόζη. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος, και σε συνδυασμό με τον φώσφορο παίζουν ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το σελήνιο, από την άλλη μεριά είναι καλό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αναπαραγωγή και για τον μεταβολισμό του θυρεοειδή αδένα. Το μαγνήσιο που περιέχει το γάλα αμύγδαλου βοηθά μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ορμονών γνωστών για την καλή υγεία των οστών. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος. Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα αμύγδαλου παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις. 

Τι περιμένετε λοιπόν; Αφήστε τα έτοιμα, επεξεργασμένα γάλατα που περιέχουν ένα σωρό πρόσθετα και φτιάξτε το δικό σας αγνό γάλα από ξηρούς καρπούς!

 Βαλεντίνη Λυκιαρδοπούλου
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής