Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Μεσογειακή διατροφή κατά διαβήτη τύπου 2

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι, φρούτα και λαχανικά, ενώ περιλαμβάνει λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμένη κατανάλωση οινοπνεύματος.
Του Nicholas Bakalar, The New York Times
Αυξάνονται διαρκώς τα καλά νέα για τη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία επιστημονική έρευνα, όποιος ακολουθεί μία διατροφή αυτού του τύπου διατρέχει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη Τύπου 2 ακόμα και αν δεν χάσει βάρος, και αν παραμείνει ακίνητος «βασιλιάς του καναπέ» και δεν ασχοληθεί με τη σωματική άσκηση.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι, φρούτα και λαχανικά, ενώ περιλαμβάνει λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα και περιορισμένη κατανάλωση οινοπνεύματος. Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, πραγματοποιήθηκε σε 3.541 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από διαβήτη. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ακολούθησε μία ξεχωριστή διατροφή. Η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε τροφή χαμηλή σε λιπαρά, η δεύτερη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα παρθένου ελαιόλαδου και η τρίτη ομάδα ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα ανάμεικτων ξηρών καρπών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των συμμετεχόντων στην έρευνα επί μία τετραετία, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση στις συνήθειες των εθελοντών, παροτρύνοντάς τους, παραδείγματος χάρη, να ασκούνται περισσότερο ή να αδυνατίσουν περιορίζοντας τις θερμίδες που κατανάλωναν.

Οταν έγινε η σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές, προκειμένου να συνυπολογιστούν κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν μικρότερος κατά 40% για τα μέλη της ομάδας που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή και κατανάλωναν και πρόσθετο ελαιόλαδο και κατά 18% μικρότερη για τα μέλη της ομάδας που και πάλι ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή με πρόσθετη μερίδα ξηρών καρπών.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης δρ Ραμόν Εστρούς, «η μεσογειακή διατροφή είναι αποτελεσματική ασπίδα προστασίας έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ ασχέτως της φυσικής δραστηριότητας ή των μεταβολών του βάρους».

Καθημερινή