Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι μετά τη νηστεία


Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι μετά τη νηστεία
Από τα παραπάνω διαφαίνεται μια σημαντικότατη διαφοροποίηση του νηστήσιμου σε σχέση με το εορταστικό πασχαλινό διαιτολόγιο. Για το λόγο αυτό, η μετάβαση από το ένα στο άλλο θα πρέπει να μην είναι πολύ απότομη και να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Δυστυχώς όμως στην πράξη δεν τηρούνται οι παραπάνω οδηγίες, με αποτέλεσμα κατά τις εορταστικές ημέρες και τις επόμενες αυτών, να δημιουργούνται προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη νηστεία το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε ζωικά λίπη, τα οποία μειώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων κυρίως υπό τη μoρφή φυτικών ινών, αυξάνει τόσο την ταχύτητα διέλευσης των τροφών από το στομάχι όσο και την κινητικότητα του εντέρου.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι με το απότομο πέρασμα από ένα τέτοιο τύπο διαιτολογίου, στα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλή. Ιδιαιτέρως δε κατά το τραπέζι του Μ. Σαββάτου, όπου αφενός είναι βραδινές ώρες, οπότε και ακολουθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αφετέρου έρχεται αμέσως μετά από την νηστήσιμη περίοδο.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να τηρούνται βασικές οδηγίες:
Μην καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες φαγητού αμέσως μετά από τη νηστεία.
• Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.
• Αφαιρείται το ορατό λίπος από το κρέας το οποίο πρέπει να συνοδεύεται με λαχανικά
• Στη μαγειρίτσα βάλτε άφθονα λαχανικά
• Αν φάτε μαγειρίτσα αποφύγετε να έχετε μεγάλη ποσότητα κρέατος μαζί
• Πίνετε αρκετό νερό
• Αποφύγετε το γλυκό και αρκεστείτε σε 1 – 2 πασχαλινά κουλουράκια
Όλα όσα αναφέρθηκαν θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το εορταστικό τραπέζι των ημερών, χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό. Γιατί όπως και καθημερινά έτσι και στις γιορτές θα πρέπει το διαιτολόγιο μας να μην στερείται ποιότητας αλλά να είναι πάντα ελεγχόμενο.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ο θερμιδομετρητής του Πάσχα! Πόσες θερμίδες "κοστίζουν" οι γιορτινές απολαύσεις;



Γιορτές είναι. Και θέλεις κι εσύ, όπως όλοι μας, να ξεφύγεις από τα άγχη της καθημερινότητας, από τα άγχη της διατροφής και τις στερήσεις. Καλό όμως είναι να έχεις στο μυαλό σου μερικά πράγματα ώστε να προσπαθήσεις -έστω- να διατηρήσεις το μέτρο.

Έτσι, στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσεις πόσο "κοστίζει" σε θερμίδες η κάθε πασχαλινή απόλαυση, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει.


"Ναι... μπορείς να απολαύσεις τις Πασχαλινές λιχουδιές χωρίς τύψεις! Αρκεί να κάνεις τις σωστές επιλογές που θα διακρίνονται από ποικιλία, ισορροπία και μέτρο κυρίως!" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γιούλη Φραγκιαδουλάκη και σου δίνει όλες τις πληροφορίες  που χρειάζεσαι για να γνωρίζεις τι τρως!

ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
- Κουλούρια: Τα κύρια συστατικά τους είναι αλεύρι, βούτυρο, αυγά και η ζάχαρη. Κάποιες φορές όμως φτιάχνονται και με ελαιόλαδο. Έτσι είναι πιο υγιεινά, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μπορείς να τα καταναλώσεις ελεύθερα.

1 κουλουράκι περιέχει περίπου 180-200 θερμίδες

- Τσουρέκι: Τα συστατικά του είναι αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη!

Ένα ατομικό τσουρέκι έχει 200 θερμίδες περίπου

  Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στα δύο, τότε η ιδανική επιλογή είναι τα κουλουράκια. Συνδύασέ τα στο πρωινό ή το βραδινό με ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά! Αλλά και πάλι, πρόσεξε την ποσότητα…


ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Το βράδυ της Ανάστασης το βασικό γεύμα είναι η Μαγειρίτσα! Μια ήπια εισαγωγή κρέατος στη διατροφή μας έπειτα από 40 ημέρες νηστείας. Ξέρεις όμως πόσες θερμίδες έχει;

- Μαγειρίτσα:  Περιέχει εντόσθια, συκώτι, λαχανικά, ρύζι, αυγά και ελαιόλαδο. Όμως, προσέξτε την ποσότητα αφού τα εντόσθια είναι πλούσια σε λιπαρά.

  Μπορείς να την κάνεις πιο ελαφριά μειώνοντας τους κρόκους αυγών που προσθέτεις.

Μια μερίδα περιέχει 500 με 600 θερμίδες περίπου


ΣΟΥΒΛΙΣΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική του! Ποια είναι όμως τα θρεπτικά του συστατικα; Tι σου προσφέρει και πόσες θερμίδες έχει;

- Πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλλιο και λιπαρά.

Τα 100γρ περιέχουν 374 θερμίδες και 31,7γρ λίπους

  Κι όμως, ακόμη και το κομμάτι που θα επιλέξεις παίζει ρόλο. Ένα κομμάτι από το μηρό, έχει λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη διατροφική αξία.

Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε αρνί ή κατσίκι τότε η καλύτερη επιλογή είναι προφανής! Το κατσίκι αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή συγκριτικά με το αρνί, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος.

Τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες
.

Το κατσίκι είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10, του οποίου η αντιοξειδωτική δράση μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, το κατσίκι έχει υψηλη περιεκτικότητα σε L-καρνιτίνη και γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), που συμβάλλουν στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ... ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ
Για τους μερακλήδες είναι ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες. Για εσένα που θέλεις να προσέξεις; Καλό είναι να το δοκιμάσεις αλλά με μέτρο αφού είναι πλούσιο σε λιπαρά.

Μια μερίδα Κοκορέτσι έχει 236 θερμίδες περίπου.

Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιούς αίματος, η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την επούλωση των τραυμάτων. Το σελήνιο συνδέεται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες στον οργανισμό μας και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και την επιδιόρθωση του DNA.


ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΑ... ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΕΤΕ
Τα αυγά φυσικά! Είναι τα πιο αδικημένα τρόφιμα. Το αυγό αδίκως έχει κατηγορηθεί για αύξηση χοληστερόλης, μιας και έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει αυτό. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες A,B,D,E, φολικό οξύ, χολίνη, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Ένα αυγό έχει περίπου 75 θερμίδες και 5γρ λίπους

  Τo αυγό βοηθά στην ενίσχυση της  μνήμης, τη βελτίωση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη ασθενειών των ματιών και φυσικά την ενδυνάμωση του μυικού ιστού. 


Tlife.gr

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων οδηγεί σε μακροζωία

Φωτο:kerdos.gr

Μία διατροφή βασισμένη συνειδητά στην κατανάλωση λίγων θερμίδων μπορεί να βελτιώσει την υγεία και κυρίως να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας σε πειραματόζωα (μαϊμούδες ρέζους μακάκους), που έρχεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη κατά πόσον η λεγόμενη και «δίαιτα των φτωχών» είναι δυνατό να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στους ανθρώπους, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής και μάλιστα πιο υγιή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη βιοχημικό και επίκουρη καθηγήτρια γηριατρικής Ροζαλίν Άντερσον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν- Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Nature» μελέτησαν 76 μακάκους επί 25 χρόνια. Τα μισά πειραματόζωα έκαναν μια διατροφή χωρίς περιορισμούς, ενώ τα άλλα μισά, μετά την ηλικία των επτά έως 14 ετών, έκαναν συστηματικά μια διατροφή με έως 30% λιγότερες θερμίδες.
Ενώ η μέση διάρκεια ζωής αυτών των ζώων σε αιχμαλωσία είναι περίπου 26 χρόνια, πάνω από τους μισούς μακάκους που έτρωγαν λιτά, έζησαν τουλάχιστον 30 χρόνια. Επιπλέον, τα υπόλοιπα ζώα που έτρωγαν χωρίς θερμιδικούς περιορισμούς, εμφάνιζαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών σχετικών με τα γηρατιά. Οι «παμφάγες» μαϊμούδες, σε οποιαδήποτε ηλικία, είχαν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσες κατανάλωναν τις θερμίδες με μέτρο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο θερμιδικός περιορισμός (που είχε γίνει κάτι σαν μόδα πριν από δύο δεκαετίες, αλλά χωρίς κάποια επιστημονική επιβεβαίωση) είναι όντως μια διατροφική στρατηγική, η οποία μπορεί να βελτιώσει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής όλων των πρωτευόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. «Ελέγξαμε την υπόθεση, κατά πόσον ο περιορισμός των θερμίδων καθυστερεί τη γήρανση και νομίζω ότι το αποδείξαμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα ευρήματά μας θα επηρεάσουν καθοριστικά τη θεραπεία των ανθρώπων στις γηριατρικές κλινικές σε δέκα χρόνια από σήμερα» δήλωσε η Ροζαλίν Άντερσον.
Το «μυστικό» στον θερμιδικό περιορισμό φαίνεται πως βρίσκεται στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας από τον οργανισμό. Όπως είπε η Αμερικανίδα επιστήμονας, «ο περιορισμός των θερμίδων επηρεάζει τη χρησιμοποίηση των καυσίμων (τροφών) και προκαλεί έναν επαναπρογραμματισμό του μεταβολισμού, μεταβάλλοντας έτσι την ικανότητα των κυττάρων και του οργανισμού συνολικά να ανταποκρίνονται στις αλλαγές τού περιβάλλοντος, καθώς γερνάνε».
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα ζώα υπό θερμιδικό περιορισμό δεν εμφάνισαν καθόλου διαβήτη (μία κατ’ εξοχήν μεταβολική διαταραχή), αντίθετα με τα περισσότερα ζώα που κατανάλωναν άφθονες θερμίδες, τα οποία είχαν διαβήτη, προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.
Είχαν προηγηθεί πειράματα σε λιγότερο εξελιγμένους οργανισμούς (μύγες, σκουλήκια, ζυμομύκητες, ποντίκια κ.α.), που έδειχναν τα πολλαπλά οφέλη του περιορισμού των θερμίδων κατά τη διατροφή, παρατείνοντας έως 40% τη διάρκεια της ζωής αυτών των ειδών.
«Η νέα μελέτη είναι σημαντική, επειδή δείχνει πως οι επωφελείς επιπτώσεις που έχουμε κατ’ επανάληψη δει σε λιγότερο εξελιγμένους οργανισμούς, ισχύουν επίσης για τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Συνεπώς, ενισχύουν την πεποίθηση πως ο θερμιδικός περιορισμός θα έχει ωφέλιμη επίδραση και στους ανθρώπους» δήλωσε ο ερευνητής Ρίκι Κόλμαν του Εθνικού Κέντρου Ερευνών στα Πρωτεύοντα, στο Ουισκόνσιν.
Όμως, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο μπορεί να εξαχθεί ένα τέτοιο συμπέρασμα και για τους ανθρώπους. Μία προηγούμενη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη, με 120 μαϊμούδες, το 2012, κατά την οποία τα ζώα είχαν επίσης υποβληθεί σε διατροφή περιορισμένων θερμίδων, δεν είχε βρει κάποια διαφορά στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής των ζώων. Παραμένει ασαφές γιατί οι δύο μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικές διαπιστώσεις, κάτι που πιθανώς οφείλεται στα διαφορετικά διατροφικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Οι πιο σκεπτικιστές ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης, υπό τον Ραφαέλ ντε Κάμπο, θεωρούν ότι η ωφέλεια από τον θερμιδικό περιορισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικούς, περιβαλλοντικούς, διατροφικούς κ.α. Ήδη οι δύο επιστημονικές ομάδες άρχισαν να εξετάζουν από κοινού τα διαφορετικά ευρήματά τους, με την ελπίδα ότι θα βρουν τελικά κοινό έδαφος, ενώ, προς το παρόν, επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε σχετική διατροφική σύσταση στους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με δεδομένο ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν να ανεχτούν μια κατά 30% μείωση στις θερμίδες του φαγητού τους, ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που θα μιμούνται τους μηχανισμούς θερμιδικού περιορισμού, καθυστερώντας έτσι τεχνηέντως τη γήρανση, τις αρρώστιες των γηρατειών και τον θάνατο. 
πηγή

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ξέρεις πόση ζάχαρη κρύβεται στα τρόφιμα που τρως καθημερινά; Στο ψωμί; Στα φρούτα; Στον πουρέ;


 
Μπορείς να φανταστείς σε πόσα τρόφιμα που καταναλώνεις καθημερινά κρύβεται ζάχαρη που μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα; Ξέρεις πόσα κουταλάκια ζάχαρη έχει ένα μπολ με δημητριακά ή ένα λαχταριστό burger; 

Το fitness investigation team του TLIFE κάνει ανάλυση στα τρόφιμα της καθημερινότητας και ξετρυπώνει την κρυμμένη ζάχαρη. Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά φτιάχνουμε τη λίστα και σου εξηγούμε πόση ζάχαρη επιτρέπεται να καταναλώνεις καθημερινά για να βρίσκεσαι στα επιτρεπόμενα όρια. 

Πόσες κουταλίτσες;
Ας το πάρουμε όμως με τη σειρά. Μια γυναίκα, όπως μας εξηγεί ο διαιτολόγος, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 25γρ. ζάχαρης. Για να μην μπερδεύεσαι αυτό ισοδυναμεί με 5 κουταλάκια του γλυκού. Κάθε παραπάνω κουταλιά ισοδυναμεί με 20 έξτρα θερμίδες και μάλιστα θερμίδες λίπους. 

Μην βιαστείς να πεις πως είσαι οκ! Δες στη λίστα που ακολουθεί πόση κρυμμένη ζάχαρη παίρνεις από φρούτα, αρτοσκευάσματα, φαγητά και γλυκά και ύστερα πρόσθεσε και τη ζάχαρη που μπορεί να βάζεις στον καφέ ή το πρωινό σου. 

Στον πίνακα βλέπεις πόση ζάχαρη κρύβεται σε 100 γραμμάρια κάθε τροφής...

*Σημείωσε πως σε ό, τι αφορά τα δημητριακά, συμπεριλαμβάνονται όλα των είδη πλην της βρώμης
** Ένα burger περιέχει σαφώς μικρότερο βαθμό υδατανθράκων και ζάχαρης εν συγκρίσει των δημητριακών, όμως, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά!
***Το καλαμπόκι έχει πολλές φυτικές ίνες, που εξισορροπούν τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αποβάλλουν μέρος της κατά τη διαδικασία της πέψης.
****Η ζάχαρη από τη σοκολάτα είναι δύσκολο να αφομοιωθεί προς αξιοποίηση και θα αποθηκευθεί στο συκώτι σε μορφή λίπους.
*****Όλες οι θερμίδες του παγωτού θα αφομοιωθούν ως λίπος!

Do the math...
Τώρα που ξέρεις κάνε τον υπολογισμό. Πόσο πιθανό είναι να μην προσλάβεις περισσότερα από 5κ.γ. ζάχαρη που είναι και η συνιστώμενη ποσότητα κάθε μέρα; Συνυπολόγισε τη ζάχαρη που βάζεις στον καφέ σου, πρόσθεσε και την όποια γλυκιά αμαρτία μπορεί να επέλεξες και θα δεις πως πολύ εύκολα η ζάχαρη που παίρνεις από τις τροφές καθημερινά ξεπερνά κατά πολύ τα 5κ.γ.

Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να αποθηκεύεται κατ' ευθείαν με τη μορφή λίπους στο σώμα. Λίπος που θα κάψει ο οργανισμός σου αν δεν ξεπεράσεις τα πέντε κουταλάκια. “Όμως το λίπος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα αν έχουμε ξεπεράσει τις συνιστώμενες θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς από τη ζάχαρη” σημειώνει ο κ. Κριαράς. Αν λοιπόν ξεπερνάς για παράδειγμα στο διπλάσιο την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, σε διάστημα ενός μήνα μπορείς να πάρεις έως και μισό κιλό. 

Be cool...
Φρίκαρες; Αισθάνεσαι πως δεν πρέπει να τρως τίποτα πια προκειμένου να μην έχεις πρόβλημα με το βάρος σου; Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα φυσικά τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, μπορεί να έχουν ζάχαρη, δεν είναι όμως το ίδιο επικίνδυνα για τη σιλουέττα ή την υγεία σου. 

“Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζάχαρη των φρούτων ή των γαλακτοκομικών προϊόντων ή των αμυλωδών [εννοεί το ψωμί, τα ζυμαρικά ή τις πατάτες] είναι από φυσική επεξεργασία, ενώ προϊόντα όπως η σοκολάτα ή το παγωτό περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενοχλήσεις στην ούρηση, κεφαλαλγία και φυσικά να μην αξιοποιηθεί με τη μορφή ενέργειας όπως στη φυσική μορφή της.” σημειώνει ο διαιτολόγος. 

Φρόντισε λοιπόν να προτιμάς τα φυσικά έναντι των επεξεργασμένων τροφίμων και έχεις κάνει την αρχή. Μια άλλη καλή λύση είναι να βάλεις υποκατάστατα ζάχαρης στον καφέ σου, αποφεύγοντας έτσι να επιβαρύνεις το σώμα με επιπλέον ποσότητες. 

Tlife.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

5 χρωματιστές ομάδες τροφών που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου


xromata-trofes 
Το χρώμα είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες του οφέλους που έχει μία τροφή στον οργανισμό μας. Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να βάλετε στο… πολύχρωμο διαιτολόγιό σας.
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου και το χρώμα είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες του οφέλους που έχει μία τροφή στον οργανισμό μας.
Καθεμιά από τις χρωματικές ομάδες έχουν ιδιότητες οι οποίες μας προστατεύουν ή μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε συγκεκριμένα είδη καρκίνου.
Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να βάλετε στο… πολύχρωμο διαιτολόγιό σας.

Κόκκινες τροφές
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου στο πάγκρεας και στις ωοθήκες. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 15.000 γυναίκες, τρώγοντας μισή κούπα ντομάτες τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, οι πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών μειώθηκαν έως και 50%. Μία ακόμη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας. Φαίνεται ότι το λυκοπένιο, μία ουσία η οποία βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές όπως η ντομάτα, οι κόκκινες πιπεριές και τα κόκκινα μούρα, είναι αυτή που μας βοηθάει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε αυτές τις μορφές καρκίνου, οπότε προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον μία μερίδα κόκκινων τροφών τη μέρα.

Πορτοκαλί τροφές
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών. Η β-καροτίνη, η οποία δίνει σε τροφές όπως οι πατάτες, οι κολοκύθες και τα καρότα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, φαίνεται πως έχει αντικαρκινογόνα επίδραση ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, αφού φαίνεται ότι διευκολύνει την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Το καφεϊκό οξύ, μια οργανική ένωση που βρίσκεται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες, φαίνεται πως επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους, αλλά και διευκολύνει την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Καλό είναι να τρώτε τροφές της πορτοκαλί ομάδας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Κίτρινες τροφές
Καταπολεμούν τον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα μανταρίνια και η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει από όλους τους τύπους καρκίνου, ιδιαίτερα όμως εκείνου του στόματος, του λαιμού, του στομάχου και του έντερου. Αυτές οι τροφές είναι τόσο πλούσιες σε φλαβονοειδή που αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες. Καλό είναι να τρώτε τροφές της κίτρινης ομάδας τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα.

Πράσινες τροφές
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου των πνευμόνων, του στήθους και των ωοθηκών. Είναι πολύ πιθανό, τρώγοντας σταυρανθή λαχανικά όπως τα αντίδια, το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου των πνευμόνων, του στήθους, των ωοθηκών, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε γλυκοσινολικά οξέα, τα οποία προστατεύουν από την ανάπτυξη ή ακόμα και την εξέλιξη του καρκίνου. Τα λαχανικά αυτά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ η οποία είναι απαραίτητη στην πρόληψη του διαβήτη και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας. Συνιστάται να τρώτε τέτοια λαχανικά τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Τροφές ουδέτερου χρώματος
Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, του στομάχου και του εντέρου. Αναφερόμαστε στα μανιτάρια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο κ.ά.
Η δραστική ουσία του σκόρδου, η αλισίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή επίδραση. Η αλισίνη απελευθερώνεται όταν ψιλοκόβουμε, λιώνουμε ή μασάμε το σκόρδο. Για να ωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, περιμένετε περίπου δέκα λεπτά προτού μαγειρέψετε το σκόρδο, έτσι ώστε να προλάβει να σχηματιστεί η αλισίνη.
Οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται στα κρεμμύδια, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδίως στις κυτταρικές γραμμές του καρκίνου του εντέρου. Στα κρεμμύδια βρίσκουμε και άλλους αντικαρκινικούς… μαχητές, όπως οι ανθοκυανίνες, η απιγενίνη, η κερσετίνη και η μυρισετίνη. Έχει αποδειχτεί ότι όσες γυναίκες καταναλώνουν συχνά αυτές τις τροφές αναπτύσσουν σπανιότερα καρκίνο στις ωοθήκες. Τα μανιτάρια, επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D η οποία μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στις ωοθήκες. Καταναλώνετε τις τροφές αυτές τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα.
πηγή