Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το γρήγορο φαγητό προκαλεί αμνησία

Στο συμπέρασμα ότι το γρήγορο φαγητό προκαλεί αμνησία κατέληξε ομάδα Βρετανών διαιτολόγων , οι οποίοι πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του junk foodστην λειτουργία του εγκεφάλου. Το πείραμα διήρκεσε…. 10 χρόνια και διεξήχθη σε περισσότερους από 6.000 Βρετανοί ηλικίας 35-55 ετών Σε αυτό το διάστημα οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβάλλονταν συχνά σε τεστ IQ και μνήμης. Μάλιστα οι εμπνευστές του πειράματος δεν επέβαλαν κανέναν περιορισμό στους εθελοντές ως προς το φαγητό. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι υπέρβαροι, οι οποίοι τρέφονταν σ ε fast food, άρχιζαν με τον καιρό να έχουν στις δοκιμασίες όλο και χειρότερες επιδόσεις. Ενώ οι επιδόσεις των ανθρώπων, που φρόντιζαν τη διατροφή τους, δεν παρουσίαζαν τέτοια επιδείνωση. Επιπλέον, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι άνθρωποι, που πάσχουν από παχυσαρκία γερνούν γρηγορότερα.
Επομένως η μνήμη και η ικανότητα του εγκεφάλου για εργασία χειροτερεύουν ταχύτερα, από ό,τι στους ανθρώπους, που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής.
Αυτή τη στιγμή υποφέρουν από μειωμένη διανοητική ικανότητα στην Ευρώπη περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Οι παχύσαρκοι Έλληνες και η άγνοια κινδύνου

Άγνοια φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες σχετικά με την κακή διατροφή και τα περιττά κιλά. Η Υγεία όλων μας καταστρέφεται, γινόμαστε παχύσαρκοι... η καρδιά μας αγκομαχά, αλλά εμείς εκεί. Ακάθεκτοι. Συνεχίζουμε να τρώμε λάθος, να μη παίρνουμε υπόψιν το θείο δώρο που λέγεται Μεσογειακή διατροφή και να επιμένουμε ότι “δεν θα πάθουμε και τίποτε βρε αδερφέ”.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει συνειδητοποιήσει την απειλή. Ενδεικτικό της άγνοιας που υπάρχει είναι ότι το 74% των υπέρβαρων ηλικίας από 15 έως 94 ετών, (έρευνα του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), δεν θεωρούσαν ότι έχουν αυξημένο βάρος, επομένως δεν είχαν συναίσθηση του κινδύνου. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι πολύ μεγάλος, καθώς στο συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού (30.000 άτομα) 19% ήταν παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι και το 58% ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν όμως αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια λένε οι ειδικοί και έχει εγκαταλειφθεί ο παραδοσιακός Μεσογειακός τύπος διατροφής. Και όλα αυτά την ώρα που οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν το Μεσογειακό τύπο διατροφής, ενώ οι Νοτιο-ευρωπαϊκές χώρες τον εγκαταλείπουν. Αίτια της εγκατάλειψης της Μεσογειακής διατροφής είναι συνήθως ο σύγχρονος και γρήγορος τρόπος ζωής αλλά και οι οικονομικοί λόγοι.

Ωστόσο οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παχυσαρκία των ενηλίκων και στις 3 πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες στην παιδική παχυσαρκία.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η «χρυσή» δίαιτα για την κακή χοληστερίνη

Η  υποστήριξη  που παρέχει  για  την  διαχείριση  βάρους  η   Herbalife  έχει εντυπωσιακά  αποτελέσματα όταν συνδυάζετε  με υγιεινή  διατροφή  . Απόδειξη   αυτού  η σημερινή  μας ανάρτηση  για τα  φασόλια, τις  φακές και τους ξηρούς  καρπούς.

Ρίχνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στη διατήρηση της γενικότερης υγείας του οργανισμού. Πρόκειται για μια σειρά από θαυματουργές τροφές, μεταξύ των οποίων τα φασόλια, οι φακές και οι ξηροί καρποί, τις οποίες συνιστούν Καναδοί επιστήμονες στο πλαίσιο της ειδικής δίαιτας που δημιούργησαν για να καταπολεμήσουν την κακή χοληστερίνη και η οποία μπορεί, όπως λένε, να μειώσει τα επίπεδα της LDL στο αίμα κατά 14% μέσα σε έξι μήνες.

Η δίαιτα περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και βρώμη, μπιζέλια, φασόλια και φακές, καθώς και αρκετά προϊόντα σόγιας, όπως τοφού, γάλα και κρέας σόγιας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Τορόντο, οι τροφές αυτές, που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, πρέπει να συνδυάζονται με ένα γενικότερο διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτύχει όποιος κάνει χρήση της δίαιτας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οπως διευκρινίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Τζένκινς, «το να τρώει κανείς λίγους ξηρούς καρπούς ή μια μερίδα φασόλια σόγιας δεν θα αντισταθμίσει μια κατά τα άλλα φτωχή δίαιτα. Στις κλινικές δοκιμές που κάναμε οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ήδη μια χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτα, η οποία και αποτελεί την πρώτη και κύρια συμβουλή στους ανθρώπους που επιθυμούν ή χρειάζεται να μειώσουν τη χοληστερόλη τους».

Οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές, συνολικά 345 άτομα, σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε απλά μια δίαιτα με λίγα λιπαρά, φρούτα και λαχανικά. Οι άλλες δύο ομάδες, εκτός από τη δίαιτα αυτή, συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους τις τροφές που καταπολεμούν τη χοληστερόλη. Η τρίτη ομάδα, μάλιστα, ακολούθησε πολύ πιο εντατικό πρόγραμμα με τις τροφές αυτές.

Εξι μήνες αργότερα η πρώτη ομάδα είχε περιορίσει τα επίπεδα της LDL κατά 3%, η δεύτερη κατά 13% και η τρίτη κατά 13,8%. Μάλιστα το πρόγραμμα που ακολούθησε η τρίτη ομάδα, αν ακολουθηθεί για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, μπορεί να περιορίσει κατά 11% και τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μέλη της να νοσήσουν από την καρδιά τους μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Τέσσερα μυστικά της διατροφής των Ολυμπιονικών


Αντίθετα με ό,τι πιθανόν πιστεύεις, οι αθλητές που καταφέρνουν να σπάνε τα παγκόσμια ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν ανήκουν σε... διαφορετικό είδος από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ακόμα και από αυτούς που κάθονται στον καναπέ όλη μέρα.
Ναι, μπορεί τα γονίδιά τους να βοηθούν, η σημαντική διαφορά όμως είναι στην εντατική και επίμονη προπόνηση και ασφαλώς στις διατροφικές τους συνήθειες.

Δες τέσσερα μυστικά τους:

Χυμός πατζαριού
Μπορεί να μην είναι ο πιο εύγευστος και ο πιο γλυκός χυμός που έχεις δοκιμάσει, αλλά αυξάνει την ταχύτητα και τη δύναμη, ενώ βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος και επομένως και των μυών.

Πρωϊνό πλούσιο σε πρωτεϊνες
Οι πρωτεϊνες στο πρώτο γεύμα της ημέρας κάνουν καλό σε όλους, όχι μόνο στους αθλητές, αφού, όπως έχουν αποδείξει έρευνες, με ένα καλό πρωινό χορταίνεις περισσότερο και δεν "τσιμπάς" διάφορα (συνήθως παχυντικά) σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαχανικά και φρούτα
Αν και οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι τις περισσότερες φορές μέρος της διατροφής των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί προτιμούν τροφές που καταναλώνονται ωμές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί έτσι κρατάνε μακριά την κρυμμένη ζάχαρη και τις περιττές θερμίδες.

Junk food
Ίσως έχεις ακούσει για αθλητές που πέφτουν με τα μούτρα στο παγωτό και την πίτσα. Αυτό που πιθανόν δεν ξέρεις, είναι ότι κατά τη διάρκεια των εντατικών προπονήσεων, οι αθλητές κάποιες φορές καίνε ακόμα και 15 με 20 θερμίδες το λεπτό και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολλές θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους. Αυτός είναι ο λόγος που τρώνε junk food.

Εσύ όμως καλύτερα να μην το κάνεις, αν δεν θέλεις να αρχίσεις να θυμίζεις παλαιστή του σούμο. Αυτό που μαθαίνεις ωστόσο είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος είναι απλώς να καις περισσότερες θερμίδες απ΄όσες παίρνεις.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η υγεία σου δεν έχει να κάνει μόνο με τα κιλά σου αλλά και με την ποιότητα της διατροφής σου.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Γιατί δεν μας αδυνατίζει η γυμναστική


Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι η γυμναστική δεν επηρρεάζει σημαντικά τον μεταβολικό ρυθμό
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ακριβώς την εποχή που οι οθόνες έχουν γεμίσει από καλλίγραμμους, δίχως ίχνος λίπους, αθλητές που καταρρίπτουν το ένα ολυμπιακό ρεκόρ πίσω από το άλλο, δίνονται στη δημοσιότητα δύο νέες μελέτες που διερευνούν ένα ενδιαφέρον αλλά επιεικώς εκνευριστικό θέμα: γιατί τόσο πολλοί κοινοί θνητοί δεν κατορθώνουν να απαλλαγούν από τα περιττά παχάκια τους, παρότι γυμνάζονται συστηματικά;
Εάν ο κόσμος ήταν δίκαιος, όποιος έβαζε τη γυμναστική στη ζωή του κανονικά θα αδυνάτιζε. Η μία μελέτη πίσω από την άλλη όμως, καθώς και η απτή πραγματικότητα, αποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι αδυνατίζουν ελάχιστα ή καθόλου ενώ κάποιοι παίρνουν και λίγα κιλά, αναφέρει εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Για να καταλάβουν καλύτερα τις αιτίες, οι ανθρωπολόγοι που πραγματοποίησαν την πρώτη από τις δύο μελέτες επισκέφθηκαν την Τανζανία για να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα με τη φυλή των Χάτζα, τα μέλη της οποίας εξακολουθούν να ζουν από το κυνήγι και ό,τι έχει να τους προσφέρει η φύση.
Οι ερευνητές τούς εξόπλισαν με συσκευές GPS για να καταγράψουν με ακρίβεια πόσα χιλιόμετρα περπατούσαν την ημέρα κατά την αναζήτηση της τροφής τους.

Τους ζήτησαν επίσης να πίνουν νερό, στο οποίο είχαν υποβάλει σε ειδική επεξεργασία τα φυσιολογικά μόρια του οξυγόνου και του υδρογόνου ώστε να τα ανιχνεύουν αργότερα με εξετάσεις στα ούρα τους και να καθορίζουν με ακρίβεια την ενέργεια (θερμίδες) που είχε χρησιμοποιήσει ο οργανισμός τους και τον μεταβολικό τους ρυθμό.

Οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία επί 11 ημέρες και στη συνέχεια υπολόγισαν τη μέση φυσική δραστηριότητα των ιθαγενών, την ενέργεια και τον μεταβολικό τους ρυθμό όταν αναπαύονταν.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους συνέκριναν τα ευρήματά τους με τα αντίστοιχα του μέσου, τυπικού κατοίκου της Δύσης.

Ίδιος μεταβολικός ρυθμός

Εύρημα πρώτο: άνδρες και γυναίκες της φυλής όντως έχουν πολύ περισσότερη φυσική δραστηριότητα απ’ ό,τι ο μέσος κάτοικος της Δύσης, καθώς οι μεν πρώτοι διανύουν καθημερινά με τα πόδια πάνω από 11 χιλιόμετρα και οι γυναίκες σχεδόν 5 χλμ.
Εύρημα δεύτερο: στις διαδρομές αυτές, δεν καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες. Αντιθέτως, ο μεταβολικός τους ρυθμός – ή αλλιώς οι θερμίδες που καίνε κάθε 24ωρο – είναι σχεδόν ίσος με τον μέσο μεταβολικό ρυθμό που καταγράφεται στους κατοίκους της Δύσης.
Τι σημαίνουν στην πράξη αυτά τα δύο ευρήματα; Οτι ο δραστήριος, παραδοσιακός τρόπος ζωής δεν αποτελεί «αντίδοτο» στην παχυσαρκία: άπαξ και αρχίσει κάποιος να τρέφεται με άφθονα λίπη και θερμίδες – όπως δηλαδή κάνουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης – θα αρχίσει να παχαίνει. Κι ας περπατάει 10 χιλιόμετρα την ημέρα.
Το έμμεσο και αποθαρρυντικό συμπέρασμα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», είναι πως μόνη της η γυμναστική δεν πρόκειται να μας αδυνατίσει (ας σημειωθεί ότι όλα τα μέλη της φυλής Χάτζα είναι πανομοιοτύπως αδύνατα αλλά βεβαίως δεν τρέφονται με χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες).
Δεν προκαλεί έκπληξη
Για τον δρα Τίμοθι Τσερτς, καθηγητή στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο Πένινγκτον της Λουιζιάνας και συμμετέχοντα ερευνητή στη δεύτερη μελέτη, το προαναφερθέν συμπέρασμα δεν αποτελεί έκπληξη. «Εχει πλέον τεκμηριωθεί στο διάβα του χρόνου ότι πιο εύκολα χάνει κανείς βάρος κάνοντας δίαιτα, παρά με τη γυμναστική» λέει.

Σε αυτό συνηγορεί η δεύτερη μελέτη, η οποία αντανακλά και τα ευρήματα της μελέτης στους Χάτζα. Το κύριο εύρημά της: ο ανθρώπινος μεταβολισμός διεγείρεται πολύ λιγότερο από τη γυμναστική απ’ όσο πίστευαν έως πρότινος οι ειδικοί.
«Πολλοί πιστεύουν πως αν αρχίσουν να γυμνάζονται ο μεταβολισμός τους θα επιταχυνθεί, όμως οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως η ελπίδα αυτή είναι αβάσιμη» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νταϊάνα Τόμας, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Μοντκλέρ του Νιου Τζέρσι.
Η πραγματικότητα
Στην πραγματικότητα, όσο αδυνατίζει κανείς τόσο ελαττώνεται ο μεταβολικός του ρυθμός – και αυτή τη μείωση δεν μπορεί να την ανακόψει η γυμναστική.

Το πρόβλημα για όσους ελπίζουν να αδυνατίσουν με τη γυμναστική είναι πως οι περισσότεροι υπολογισμοί για τις θερμίδες που καίμε όταν ασκούμαστε βασίζονται στην εικασία ότι ο μεταβολικός ρυθμός βελτιώνεται με τη γυμναστική ή στη χειρότερη περίπτωση παραμένει σταθερός.

Η δρ Τόμας λέει πως αυτοί οι υπολογισμοί είναι λάθος και συνιστά σε όποιον προσπαθεί να αδυνατίσει στο γυμναστήριο να χαμηλώσει τις προσδοκίες του. «Είναι προτιμότερο να δει τις χαμηλότερες προσδοκίες να πραγματοποιούνται, παρά να απογοητεύεται διαρκώς επειδή δεν μπορεί να εκπληρώσει τις αυξημένες» λέει.

πηγή

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η μυθολογία του κρέατος


Βάζουμε τέρμα στις διαχρονικές διενέξεις μεταξύ των μαγείρων, τουλάχιστον όσον αφορά το κρέας και τα μυστικά του!

Παρατηρήστε μια ομάδα αντρών γύρω από ένα μπάρμπεκιου: δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν στα μυστικά που θα κάνουν καλύτερο το κρέας που ψήνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς μαγείρους. Τα μυστικά της κουζίνας, αν αναλυθούν επιστημονικά, αποκαλύπτεται πως άλλα έχουν λόγο ύπαρξης, ενώ πολλά όχι.


1ος Μύθος
Το τσιγάρισμα βοηθάει το κρέας να κρατάει τους χυμούς του. Θα το έχετε ακούσει σίγουρα και από τους τηλεοπτικούς μαγείρους: το τσιγάρισμα θωρακίζει το κρέας και το κάνει να κρατάει τους χυμούς του. Ένα πείραμα όμως απέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο. Κομμάτια κρέας ζυγίστηκαν πριν και μετά το μαγείρεμα. Κάποια από αυτά τσιγαρίστηκαν και άλλα όχι. Και στις δύο περιπτώσεις διατήρησαν το ίδιο βάρος.


2ος Μύθος
Το μαρινάρισμα κάνει το κρέας ζουμερό και τρυφερό. Οι μαρινάδες φτιάχνονται συνήθως από ένα μείγμα λαδιού, λεμονιού και αρωματικών και δεν εισχωρούν παρά μόνο επιδερμικά στο κρέας. Ύστερα από 18 ώρες μαριναρίσματος (σε μια μαρινάδα κόκκινου κρασιού) μετρήθηκε ότι η μαρινάδα είχε εισχωρήσει μόλις ένα χιλιοστό - μια χαρά για μια μπριζόλα σε πάχος γραμματοσήμου. Αν, τώρα, στη μαρινάδα προστεθούν όξινα συστατικά, τότε προκαλείται ζημιά στο κρέας, μιας και τα όξινα στοιχεία αρχίζουν να σπάνε τους εξωτερικούς ιστούς του. Η παρατεταμένη παραμονή σε μια τέτοια μαρινάδα θα δώσει στο κρέας λασπώδη υφή.


3ος Μύθος
Το ροζ εσωτερικό μιας ψημένης χοιρινής μπριζόλας είναι επικίνδυνο. Για χρόνια κυκλοφορούσε ως θέσφατο: το ψημένο χοιρινό κρέας πρέπει να είναι λευκό στο εσωτερικό του. Πρόσφατα όμως το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε οδηγία που απενοχοποιεί το ροζ εσωτερικό: δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τριχινίαση, αρκεί το θερμόμετρο στο εσωτερικό τους κρέατος να δείχνει 71 βαθμούς Κελσίου.


4ος Μύθος
Το αλάτισμα του κρέατος πριν από το ψήσιμο το στεγνώνει. Για χρόνια ο χρόνος του αλατίσματος αποτελούσε σημείο τριβής ανάμεσα στους ψήστες. Η μοριακή μαγειρική απέδειξε επιστημονικά ότι δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο.


Made in Japan
Ένα γιαπωνέζικο μαχαίρι του chef δίνει σε έναν άντρα το αίσθημα πληρότητας που προσφέρει αντίστοιχα ένα πέδιλο Louboutin σε μια γυναίκα. Πολλά είναι φτιαγμένα όπως τα κατάνα (τα σπαθιά των σαμουράι), ένα «σάντουιτς» δηλαδή σκληρού μετάλλου (το σώμα) και μαλακού (η κόψη).

Αναδημοσίευση από το τεύχος Ιουνίου Νο198 του περιοδικού ΄Playboy΄